Jeśli chcesz być na bieżąco z nowościami, promocjami, produktami, zapisz się do newslettera!
58,20 zł
47,32 zł
Producent
Rozmiar ostrza
Kolor
Cena brutto
-
od
do
Nóż szefa Mora Frost 129-40500 4130PG - 13 cm czarny
Nóż szefa Mora Frost 129-40500 4130PG jest nożem o długości 13 cm. Ostrze wykonane zostało ze szwedzkiej stali walcowanej na zimno, hartowanej w temperaturze -80 stopni. Rękojeść to podwójny, gumowy uchwyt z formowaną, trawioną strukturą, co zapobiega wyślizgiwaniu się noża z ręki i zapewnia znakomitą chwytność w mokrym i tłustym środowisku.
Dostępny kolor: czarny.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 3 dni
Nóż szefa Mora Frost 129-40515 4171PG - 17,1 cm czarny
Nóż szefa Mora Frost 129-40515 4171PG jest nożem o długości 17,1 cm. Ostrze wykonane zostało ze szwedzkiej stali walcowanej na zimno, hartowanej w temperaturze -80 stopni. Rękojeść to podwójny, gumowy uchwyt z formowaną, trawioną strukturą, co zapobiega wyślizgiwaniu się noża z ręki i zapewnia znakomitą chwytność w mokrym i tłustym środowisku.
Dostępny kolor: czarny.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 3 dni
Nóż szefa Mora Frost 129-40520 4216PG - 21,6 cm czarny
Nóż szefa Mora Frost 129-40520 4216PG jest nożem o długości 21,6 cm. Ostrze wykonane zostało ze szwedzkiej stali walcowanej na zimno, hartowanej w temperaturze -80 stopni. Rękojeść to podwójny, gumowy uchwyt z formowaną, trawioną strukturą, co zapobiega wyślizgiwaniu się noża z ręki i zapewnia znakomitą chwytność w mokrym i tłustym środowisku.
Dostępny kolor: czarny.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 3 dni
Spis treści:
Nóż szefa kuchni – jaki warto wybrać?
Profesjonalny nóż szefa kuchni – jaka krawędź ostrza?
Do czego służy nóż szefa kuchni?
Jakie są najlepsze noże szefa kuchni?
Dobre noże szefa kuchni – gdzie kupić?
Nóż szefa kuchni – jaki kupić?
Nóż szefa
Noże szefa kuchni to wbrew pozorom bardzo przydatne narzędzia, które sprawdzają się nie tylko u profesjonalistów, ale też w zwykłych kuchniach. Ostrze takiego noża jest znacznie szersze przy rękojeści niż typowych odpowiedników i stopniowo się zwęża. Dobry nóż do kuchni tego rodzaju jest elementem wyposażenia, które stosuje się do wielu różnych czynności przy przygotowywaniu posiłków. Świetnie sprawdza się zarówno do krojenia, siekania, szatkowania, jak i rozgniatania oraz przenoszenia na ostrzu przygotowanych pokarmów. Taki nóż to także świetne narzędzie do surowego mięsa, warzyw czy owoców.
Wybierając nóż szefa kuchni, warto zwrócić uwagę głównie na materiał jego wykonania. To one wpływają na długość użytkowania danego noża. Dobrą decyzją jest zakup noży szefa ze stali nierdzewnej, która wyróżnia się trwałością, łatwością w czyszczeniu i odpornością na korozję. Świetnym rozwiązaniem są też ostrza wykonane ze szwedzkiej stali walcowanej na zimno, hartowanej w temperaturze -80 stopni. Duże znaczenie odgrywa również rękojeść. Powinna posiadać podwójny, gumowy uchwyt z formowaną, trawioną strukturą. Zapobiega to wyślizgiwaniu się noża z ręki i gwarantuje świetną chwytność w mokrym, tłustym środowisku. Profesjonalny nóż szefa kuchni powinien wyróżniać się także odpowiednio dopasowaną krawędzią ostrza. Wyróżnia się dwa rodzaje – krawędź gładką lub ryflowaną. Pierwszy rodzaj został zaprojektowany z myślą o łatwym krojeniu mięsa – bez rozrywania go na kawałki. Gładka krawędź to także świetny wybór do obróbki delikatnych typów mięs. Ząbkowana poradzi sobie natomiast doskonale w sytuacji, gdy kroi się twardsze produkty. Sprawdza się także do krojenia pizzy czy chleba. Żłobienia na ostrzu pozwalają także na swobodny przepływ powietrza pomiędzy jedzeniem a ostrzem. Dzięki temu znacznie zmniejsza się prawdopodobieństwo, że jedzenie przylegnie do ostrza. To z kolei czyni krojenie znacznie łatwiejszym, wydajniejszym i szybszym. Osoby, które często używają noża, powinny z kolei skłonić się ku wersji z gładką krawędzią – można ją bez problemu ostrzyć. W przypadku ryflowanej krawędzi mogłoby to negatywnie wpłynąć na tnącą część. Wielu miłośników gotowania zadaje sobie pytanie – do czego służy nóż szefa kuchni? Otóż jest to jeden z większych noży, jakie wykorzystuje się w kuchni. Jego ostrze posiada spiczaste zakończenie i sprawdza się do krojenia pieczywa, większych warzyw oraz owoców, a także do siekania czy szatkowania. Szerokie ostrze umożliwia nawet swobodne przekładanie kawałków lub plasterków z deski do krojenia na patelnię. Wbrew pozorom nóż kucharza jest tak uniwersalny, że trudno przypisać mu jedno zastosowanie. Ten wielofunkcyjny przyrząd stanowi dziś więc częsty wybór, który potrafi zastąpić kilka noży równocześnie. Noże kucharskie wymagają specjalnej ostrzałki lub pręta. Pozwoli to uniknąć stępienia krawędzi i ułatwi pracę w kuchni. Należy także pamiętać o tym, aby używać noże zgodnie z przeznaczeniem i techniką pracy. Krojąc i szatkując, nie zaleca się wkładania w tę czynność zbyt dużo siły. Nożem nie należy również zbyt nadmiernie uderzać o deskę czy kroić w powietrzu. Niezbędne jest natomiast zapewnienie mu oparcia oraz pamiętanie, aby nie kroić nożem bardzo twardych produktów – np. mrożonek. Może to uszkodzić ostrze. Noże szefa wymagają również specjalnej pielęgnacji – niezalecane jest ich oczyszczanie w zmywarce! Mycie w maszynach, które wykorzystują wysoką temperaturę i detergenty może negatywnie wpływać na stal i rękojeść. Zbyt agresywne środki chemiczne mogą z kolei powodować rdzewienie noży. Zaleca się mycie takich noży ręcznie za pomocą łagodnego płynu do naczyń. Najlepsze noże szefa kuchni spełniają przede wszystkim wymienione wyżej wymagania – są lekkie, wydajne, solidne i odpowiednio wyprofilowane. Polecane rozwiązanie to m.in. Victorinox nóż szefa kuchni, który można dowolnie dopasować do swoich potrzeb i umiejętności. Producent oferuje różne kształty, style i rozmiary noży z ergonomiczną rękojeścią. Noże te bardzo dobrze leżą w dłoni a dzięki włóknu Fibrox, pod palcami można wyczuć lekko ziarnistą powierzchnię. Nierówna faktura powoduje, że nóż nie ślizga się, nawet gdy dłonie są tłuste lub wilgotne. Rękojeść jest także odporna na ścieranie czy wpływ wysokich temperatur. Noże kucharskie Victorinox są też doskonale wyważone i wytrzymałe – nie szczerbią się, a także na długo zachowują swoją ostrość. Dobre noże szefa kuchni to produkty, na których nie należy oszczędzać. Niska cena nie zawsze jest wyznacznikiem wysokiej jakości wykonania. Dlatego warto wybierać sklep internetowy, który oferuje rozbudowany asortyment noży od cenionych producentów. Jednym z takich miejsc jest z pewnością sklep Centrum Higieny, gdzie Klient może liczyć na profesjonalne wsparcie personelu w doborze odpowiedniego noża. Oferta obejmuje produkty w różnym przedziale cenowym, dlatego każdy znajdzie coś na miarę swojej kieszeni i umiejętności kulinarnych. Sprzedaż dotyczy m.in. noży szefa: -do filetowania, -do łososia, -uniwersalny. Bez problemu można zakupić nóż szefa kuchni do 200 zł, który będzie wyróżniać się ergonomią i wytrzymałością. Poza tym profesjonalne sklepy internetowe przy każdym produktu zamieszczają opinie swoich Klientów. Dzięki temu można zweryfikować przed zakupem, czy dany produkt spełnia oczekiwania, nie tępi się zbyt szybko i utrzymuje swoją trwałość. Decydując się na zakup noży szefa kuchni, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na ofertę renomowanych sklepów internetowych, które współpracują z cenionymi producentami. Na uwagę zasługują przede wszystkim noże Mora Frost i Victorinox, które wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Bez wątpienia dobry nóż szefa kuchni stanowi niezastąpiony element w każdym domu i w profesjonalnej kuchni. Wszechstronność i funkcjonalność tego produktu z pewnością pomoże osiągnąć w kuchni pożądane efekty, a dzięki precyzji wykonania przygotowywanie potraw będzie prawdziwą przyjemnością.Czytaj więcej
Nóż szefa kuchni – jaki warto wybrać?
Profesjonalny nóż szefa kuchni – jaka krawędź ostrza?
Do czego służy nóż szefa kuchni?
Noże kucharskie – jak dbać?
Jakie są najlepsze noże szefa kuchni?
Dobre noże szefa kuchni – gdzie kupić?
Nóż szefa kuchni – jaki kupić?